4 enkla tips till en snabbare webbplats

En trögladdad webbplats kan hindra dig från att få en bra placering på Googles sökresultat, och ger dig färre konverteringar i förlängningen. Här hittar du fyra tips till hur du kan öka responstiden på din webbplats.

Varför är hastigheten på webbplatsen viktig för mig?

  • 4 av 10 amerikaner ger upp om mobilsidan på en webbutik inte laddar klart inom 3 sekunder
  • Amerikanska Amazon har räknat ut att om webbplatsen laddar en sekund trögare, kan resultat bli en förlorad intäkt på 1,6 miljarder USD per år.
  • Den norska sidan Conversionista utförde ett A/B-test bland sina e-handelskunder och såg att när laddningstiden för webbutiken ökade med 100 millisekunder föll försäljningen med 5%.

en graf som viser forholdet mellom lastetid og at folk forlater nettstedet

Källa: Fast Company

Det är tydligt att laddningstiden på en webbplats kommer påverka resultatet. Både bounce rate och konverteringsgrader kan förbättras genom att öka hastigheten på webbplatsen.

Hastigheten påverkar din placering på Googles sökresultat

Google har börjat använda Mobile First Indexing när de går igenom och utvärderar vilken webbplats som ska placeras högst upp på en sökfråga. Det betyder att Google först utvärderar placering baserat på innehållet och användarupplevelsen från en mobil enhet, bland annat hastigheten på webbplatsen. Med andra ord är det inte bara desktop-upplevelsen som räknas när det kommer till sökmotoroptimering.

Hur kan hastigheten förbättras?

Av erfarenhet ser vi att storleken (KB) på sidan som laddas har den största effekten på laddningstiden för användarna. Det är därför oftast den mest naturliga platsen att börja se efter optimeringsmöjligheter genom att till exempel komprimera bilder. Det är kanske inte så överraskande att det tar lite extra lång tid att ladda bilder på 10MB än en bild som är 50KB, men det är inte alltid lika självklart att tänka över storleken på bilderna när man laddar upp dessa till webbplatsen. Frågan du måste ställa dig, innan du laddar upp tunga bilder och video, är om användarna har tålamodet att vänta?

Här är 4 enkla tips som kan hjälpa dig att få en snabbare laddningstid:

1. Fixa bilder och video på webbplatsen

Se till att bilderna behandlas innan de laddar upp på webbplatsen. Du behöver inte ha bilder som är 5000 x 3000 pixlar om det som visas bara är en bråkdel så stort som originalbilden. En bra webbplats omformar och cacher bilder så att de omformas till rätt storlek för användaren. Om ditt Content Management System (CMS) inte hanterar bilder på ett bra sätt kan det vara en idè att först behandla bilderna i ett fotoredigeringsprogram som till exempel Photoshop.

Bilden härunder visar ett exempel på laddningstider för olika bilder med olika storlek. Här är tanken att bilderna ska visas som små bilder på en webbplats, men den nedersta bilden saknar automatiken för beskärning och komprimering och är 2,7MB istället för 10kb. Därmed är laddningstiden för just denna bild betydligt längre än för de övriga.

Oversikt over lastetid på bilder på nettsted

Ett steg vidare är att se till att din webbplats visar originalbilderna för desktop som mindre bilder för mobila enheter som inte har behov för samma storlek. Då kan du välja att visa olika storlekar för olika typer av enheter och ser då också till att användarna får en betydligt bättre användarupplevelse. Bättre laddningstid på mobil, och skarpare bilder på desktop.

2. Använd rätt version av PHP

Om du använder WordPress eller en annan PHP-baserad CMS-lösning kan det vara bra att se till att PHP-versionen är uppdaterad. WordPress laddar 2-3 gånger snabbare med PHP-version 7 jämför med tidigare versioner.

Om du inte vet detta själv, kan du alltid fråga den som utvecklar webbplatsen eller är leverantör av er webbserver.

3. Använd HTTP/2

Undersök gärna om din serverleverantör erbjuder HTTP/2. Detta kan öka laddningstiden på din webbplats. Detta möjliggör bland annat att det går att göra flera förfrågningar samtidigt. Tidigare var detta begränsat till en förfrågning åt gången.

Läs mer om HTTP/2 här!

Var uppmärksam på att HTTP/2 kräver att din webbplats använder HTTPS (SSL-certifikat).

4. Använd en bättre leverantör av webbserver

Har du din webbplats på en billig leverantör? Då kan det kanske vara rätt tid för dig att byta till en dyrare med högre kvalitet. En dyrare leverantör ger dig inte alltid bättre laddningstid men billigt betyder oftast att server ligger i utlandet och sämre hård- och mjukvara vilket kan försämra laddningstiden för din webbplats.

Hur vet du hur snabbt din webbplats laddar för dina användare?

Många använder Googles egna verktyg Page Speed Insights för att undersöka hastigheten på webbplatsen. Vår erfarenhet är att tipsen som du får från Page Speed Insights inte är de viktigaste att ta hänsyn till. 

screenshot fra page speed insights som viser hastigheten til nettsted

Vi föredrar att använda den svenskutvecklade tjänsten Pingdom där du får en detaljerad översikt över vilka element som tar tid att ladda och hur snabbt din webbplats laddar för användaren.

Pingdom viser hastighet på elementer av nettstedet ditt

Pingdom viser hastigheten til nettstedet ditt

Både för din placering i Googles sökresultat och att dina användare ska få en bra upplevelse på din webbplats är det viktigt att tänka på hastigheten. När till och med små förändringar kan få din webbplats att ladda snabbare kan det vara värt att använda lite av din tid till att få reda på vad det är som skapar en längre laddningstid. Dessa fyra tips är en bra början.

Behöver du hjälp med att veta vad du ska prioritera för att öka hastigheten på din webbplats? Ta kontakt med våra webbanalytiker!