6 tips för ökad synlighet: Lär dig blogga sökmotorvänligt

SEO - sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är en viktig del för att lyckas driva trafik till olika hemsidor men det är lätt att snöa in sig på alla de tekniska bitarna inom sökmotoroptimering och lätt att glömma bort att även innehållet på hemsidan har stor betydelse för hur högt den rankas av sökmotorerna. För att göra detta lite enklare går vi igenom det i sex olika steg. 

Tipsen som förbättrar din bloggs sökmotoroptimering

Steg 1: Skapa värdefullt och relevant innehåll för besökaren

Börja med att se över innehållet på hemsidan och strukturera upp det. Det är viktigt att innehåll i form av texter, bilder och videos är relevanta för det sidan egentligen handlar om och att all text är lättläst. Tänk på att skriva om ämnen som inte går ur tiden. Om innehållet inte är tillräckligt relevant för besökarna kommer de att lämna sidan fort. Om antalet besökare som lämnar sidan fort blir stort kan det vara en orsak till att sidan rankas lägre av sökmotorerna. Därför vill man inte bara ha många besökare till sin hemsida utan även rätt besökare som stannar länge men då gäller det att innehållet också når upp till besökarens förväntningar. 

Steg 2: Namnge bilder och video

Bilder och videos bör vara döpta med relevanta nyckelord/sökord innan du laddar upp dem och varje bild bör vara relevant för just det ämne den skildrar. Det är även viktigt att bildtexterna innehåller sökord och är relevanta för bilden.

VILL DU VETA MER OM SEO? KLICKA HÄR FÖR ATT BOKA MÖTE

Steg 3: Välj rätt sökord och sökfras

När man har en blogg och vill komma högt upp i sökmotorerna är det viktigt att använda rätt sökord. Därför måste du välja ut de sökord eller sökfraser som du vill få många träffar på och därmed hamna högt upp i de organiska sökresultaten på Google. Det lite kluriga är att hitta bra sökord som det inte är så stor konkurrens om men som många ofta söker på när de vill läsa om ämnet. Gör en grundlig research för de relevanta sökord som du har som förslag. Sök och se vilka som använder dem och undersök hur pass relevanta de sidorna är som du hittar för de sökorden. Matchar innehållet med sökorden? Har du möjlighet att konkurrera med samma sökord? Ta även hjälp av verktyg som till exempel Google ads sökordsplanerare för att se hur pass stor konkurrensen är om de sökord och sökfraser som du vill använda. 

Steg 4: Se över titeln och metabeskrivningen 

När du valt ut dina sökord och sökfraser är det dags att börja se över hemsidan och optimera den och innehållet. Börja med att se över titeln och metabeskrivningen. Är de relevanta för hemsidan och går det att lägga till relevanta ord? Lägg också till nyckelord i varje inläggs URL.

Steg 5: Optimera dina texter

Börja att baka in sökord och sökfraser som du valt ut i dina texter som är relevanta för ämnet. Lägg gärna till sökorden tidigt i textstyckena men använd sökorden väl genom alla texterna på ett kreativt sätt som inte gör dem svårlästa. Tänk även på att väva in relevanta sökord i både huvud-och mellanrubriker på ett sätt som fungerar bra.

Steg 6: Länka till andra artiklar

Hyperlänka till andra artiklar som skapar ett mervärde för besökaren. Till exempel i ett blogginlägg med rubriken “fem saker att tänka på vid valpköp” kan man länka vidare till äldre artiklar om valpuppfostran eller tips på hur man hittar rätt hund. Länkarnas placering har betydelse och de ska gärna ligga inbäddade i brödtexten. Att länka till andra artiklar på hemsidan är inte bara bra för att skapa ett mervärde för besökaren utan också för att underlätta för sökmotorerna att hitta rätt innehåll, ge en bättre upplevelse och för att skapa lägre avvisningsfrekvens. Tanken är att få besökaren att stanna längre på sidan genom att den klickar sig vidare till nästa artikel inom ämnet, vilket ger ett mervärde. Kom ihåg att använda korta, bra ankartexter med nyckelord som beskriver vad länken handlar om och länka till saker som fortfarande är aktuellt. 

Det viktigaste att tänka på när man optimerar sin hemsida är att inte fastna med smådetaljerna. Utan lägg istället krutet på att få till en bra helhet med ett bra innehåll där att allt hänger samman i en röd tråd.

Vill du öka er synlighet och få fler kunder? Ta kontakt med oss idag!