9 smarta SEO-verktyg

Synlighet har delat mycket kunskap om sökmotoroptimering i Synlighetsbloggen. Vi har förklarat hur du kan dela kunskap och bli den föredragna experten som potentiella kunder uppsöker, samt hur du kan göra dig förtjänt av högre placering i sökmotorerna.

Nu ska vi dela några av de SEO-verktyg vi gillar att använda och hoppas att våra tips blir nyttiga för dig också!

Verktyg du kan använda till sökordsanalys

Det absolut viktigaste verktyget är ditt eget huvud. Maskiner har fortfarande problem med att se intentionen bakom en sökning. Det finns inte heller något verktyg som kan förstå din verksamhet eller vad du har för affärsmål. Det är dock många verktyg som kan hjälpa dig på vägen till att genomföra en bra sökordsanalys.

Google AdWords sökordsloggen
Pris: Gratis

Om du har varit igång med Google AdWords-annonsering kan du få insikt i vilka sökord som faktisk skapar affärer. Dessutom kan du genom sökordsloggen få insikt över vilka ”long-tail”-sökord som kan vara nyttig input till ditt kunskapscenter eller blogg.

Sökordsplaneraren
Pris: Gratis

Detta verktyg hittar du när du loggar in på Google AdWords. Det är gratis att använda, men du behöver alltså ett AdWords-konto för att få tillgång. Detta verktyget ämnar sig bra till att hitta genomsnittlig sökordsvolym för olika sökord som du tänker är relevanta. Dessutom bjuder verktyget på synonymer av ord du lägger in i verktyget. Synonymerna kan vara relevanta, men också irrelevanta. Du bör därför utvärdera nyckelord noggrant innan du börjar använda dem.

Keywordtool.io
Pris: Delvis gratis och delvis licensbaserat

Keywordtool är det mest robusta verktyget när du ska hitta varianter av sökord du redan har. Det finns många fras-kombinationer av ett ord och du kan även se vilken sökvolym det finns för orden.

Google Search Console
Pris: Gratis

Google Search Console, tidigare Google Webmaster Tools, är en gratis tjänst som kan ge dig mycket värdefull information om din webbplats och användarna som besöker din webbplats.

Bland annat får du information om söktrafiken, tekniska statusuppdateringar och ”crawl-data” som kan hjälpa dig att hålla webbplatsen synlig så snabbt och så ofta som möjligt.

Vill du veta mer om Google Search Console? Läs vårt tidigare inlägg: 5 bra anledningar att använda Google Search Console.

Google sök
Pris: Gratis

Det finns tekniker som hjälper kreativiteten när det kommer till sökordskombinationer. Skriver du till exempel ”_ sökord” i sökfältet kommer Google med förslag på andra nyckelord som startar med andra ord än ditt sökord. Du borde också ta en titt på ”Sök relaterat till..” längst ner på sökresultatsidan.

Merge Words
Pris: Gratis

Detta verktyget lär dig kombinera flera olika ord. Merge Words kan alltså spara dig massor med tid om du vill kontrollera sökvolymen på flera olika sammansättningar av ord.

Verktyg för att kontrollera länkar och autoritet

Länkbyggande är grundläggande för din digitala synlighet. För att uppnå goda placeringar i Googles sökresultat bör du jobba med både intern och externt länkbyggande. Detta eftersom Google kartlägger alla sidor genom länkar. Om det inte finns några länkar till sidan kan det bli svårt för Googles spindel att hitta sidan.

Majestic
Pris: Delvis gratis och delvis licensbaserat

Majestic ger dig insikt i antalet tillbaka-länkar till din webbplats. Här kan du se hur många och vilka externa länkar du har till din webbplats. Om du till exempel ska sätta upp flera redirects på din webbplats, kan du använda Majestic till att kontrollera om någon av dessa sidorna har några bra inlänkar som ger mycket trafik. Vid ett sådant tillfälle kan du ta kontakt med de som länkar till din sida och be dem uppdatera länken, så att sidan länkar direkt till den uppdaterade sidan.

Verktyg för teknisk SEO-analys

Screaming Frog
Pris: Delvis gratis och delvis licensbaserat

Screaming Frog används till att kartlägga webbplatser genom en spindel. Här kan du bland annat hitta döda länkar, analysera sidtitlar, meta-texter, hitta duplicerat innehåll, generera XML sitemaps och mycket annat. Denna data kan du använda till att optimera din webbplats för att nå bättre placeringar i det organiska sökresultatet.

Verktyg för att övervaka placering

RankRanger
Pris: Delvis gratis och delvis licensbaserat

I RankRanger kan du lägga till sökord som du använder på din webbplats och spåra utvecklingen av dina placeringar på respektive sökord över tid. Spårningen fungerar från den dagen du sätter upp kontot och de nyckelord du önskar kontrollera utvecklingen på. Du kan dessutom få en översikt över organiska konkurrenter som rankar på samma sökord som dig.

Använder du andra verktyg som du är nöjd med? Dela gärna din bästa tips i kommentarsfältet!

Behöver du hjälp med SEO och att placera din webbplats högre i Googles sökresultat? Ta gärna kontakt så hjälper en av våra specialister dig!